1
1

Szerződés minta 2015 - Nyomtatvány minta letöltés 2015

Ma 2015. júl. 02., csütörtök van

Jogosítvány orvosi vizsgálat ára 2015 - Szigorodott az orvosi vizsgálat

Email Nyomtat PDF

Jogosítvány orvosi vizsgálat ára 2015 - Szigorodott az orvosi vizsgálat, mely szükséges a lejárt jogosítványok hosszabbításához. Szigorítottak a jogosítványhoz kapcsolódó egészségügyi vizsgálatokon. 2011. óta nemcsak a háziorvoshoz, de szakorvosi vizsgálatra is el kell mennie azoknak, akiknek valamilyen krónikus betegségük van.

Elsősorban a szív -és érrendszeri, idegrendszeri vagy vércukor problémákkal küzdőket érinti mindez. A szakorvosi vizsgálatokra azonban heteket, vagy akár másfél hónapot is várni kell - számolt be az RTL Híradó.

A háziorvoshoz gyakran az utolsó pillanatban mennek az autósok, ez az általánosabb. Pedig már előfordulhat, hogy ez késő. A krónikus betegségben szenvedő autóvezetőkre év eleje óta vonatkozik a szigorítás, a döntés már a szakorvos kezében van.

Dr. Komáromi Zoltán, háziorvos az RTL Híradójának azt mondta, általában megmutatja a rendeletet a betegeknek, hogy lássák, erre formailag is szükség van, majd ad nekik egy beutalót és kér előjegyzést. A határidő ilyenkor 2-3 héttel is csúszhat, mert a szakrendelésekre az előjegyzés 2-3-4 hét - sőt, van ahol másfél hónap.

Eszerint mostantól várakozással is számolni kell. Az orvosok szerint az érintett szív -és érrendszeri, idegrendszeri vagy vércukor problémákkal küzdőket amúgy is rendszeresen vizsgálják. Dr. Hámori Zsolt, háziorvos ezt felesleges adminisztrációra tartja, mivel szerinte ezek a betegek rendszeresen járnak a háziorvosukhoz gyógyszert iratni, másrészt szakorvosi vizsgálat szükséges bizonyos gyógyszerek felírásához.

Vagyis ez egy olyan megterhelés a pácienseknek és az orvosoknak is, aminek nem látja értelmét. Ráadásul ha csak a jogosítvány miatt megy valaki szakvizsgálatra, fizetnie kell, ha kontrollra küldik, akkor nem.
Az autóklub szakértője szerint minden hasonló szigorítás a közlekedés biztonságát segíti. De szerinte a látásvizsgálatot kellene szigorítani mindenkinél.

A rendőrség adatai szerint egyébként az elmúlt 5 évben sosem haladta meg a 100-at a rosszullét miatt okozott balesetek száma. A legtöbb ilyen baleset, 2008-ban történt, összesen 98.


A Vizsgabizottság, mint hatóság, vizsgadíjat kér, az orvos is az alkalmasságiért, sőt a Vöröskereszt is a közúti elsősegélynyújtó tanfolyamért. Ezek együttesen ma már meghaladják a 20-25000 forintot, tehát feltétlenül számoljunk velük!

KRESZ-vizsga díja - 3760 Ft
Járműkezelési vizsga díja - 3080 Ft
Forgalmi vizsga díja - 3660 Ft
Közúti elsősegély vizsga díja - 3500 Ft
Orvosi alkalmassági díja (10 évre) - 5000 Ft
Elsősegély-tanfolyam díja (körülbelül) - 5000 Ft
Jogosítvány kiadás illetéke - 4000 Ft

Az orvosi alkalmassági díjtételei:

40 éves korig 10 évre érvényes - 5000 Ft

40 éves kor felett 5 évre érvényes - 3500 Ft

A legtöbb nagyobb autósiskolában működik házi, illetve üzemorvosi szolgálat. Így az alkalmasságit helyben megcsináltathatjuk. Ezzel időt tudunk spórolni. Vannak iskolák, ahol az orvosit az említett díjaknál 1-2 ezer forinttal olcsóbban hirdetik. Az Orvosi Kamara állásfoglalásai szerint ez etikátlan, így ezeken a helyeken általában a tandíj terhére alkalmazzák e kedvezményt.Ajánló

joomla templates